ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΡΟΛΟΓΙΑ

 

 
 

 ΚΟΡΩΝΑ ΡΟΛΟΓΙΟΥ
ΚΟΡΩΝΑ ΡΟΛΟΓΙΟΥ
Το κουμπί που εξέχει από την κάσα και χρησιμοποιείται για να ρυθμίζει την ώρα, την ημερομηνία ή λειτουργεί ως κουρδιστήρι για τα μηχανικά ωρολόγια. Ένα από τα αδύνατα σημεία ενός ρολογιού είναι η κορώνα του, διότι είναι κάτι που χρησιμοποιείται συχνά για να ρυθμίσουμε το ρολόι. Η Rolex έλυσε το πρόβλημα αυτό πρώτη, όταν εφηύρε τη βιδωτή κορώνα. Οι περισσότερες ωρολογοποιίες υιοθέτησαν αυτή τη μέθοδο ή χρησιμοποίησαν πιο σύγχρονους τρόπους στεγανοποίησης της κορώνας.

 

 
 

ΚΑΝΤΡΑΝ ΡΟΛΟΓΙΟΥ
Η μπροστινή όψη του ρολογιού, περιέχει τους αριθμούς, τις διάφορες ενδείξεις και τυχόν διακοσμήσεις. Τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία είναι επικολλημένα και μερικές φορές χαραγμένα στο καντράν.


 
 

ΚΡΥΣΤΑΛΛΑ ΡΟΛΟΓΙΩΝ
Υπάρχουν τρία είδη κρυστάλλων στα ρολόγια:
ΚΡΥΣΤΑΛΛΑ ΡΟΛΟΓΙΩΝ ακρυλικό
Το ακρυλικό, ένα οικονομικό πλαστικό που επιδέχεται γυάλισμα όταν έχει χαραχθεί ελαφρά.
ΚΡΥΣΤΑΛΛΑ ΡΟΛΟΓΙΩΝ ορυκτό
Το ορυκτό, το οποίο αποτελείται από διάφορα στοιχεία που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία για να αποκτήσουν ιδιαίτερη σκληρότητα και είναι αρκετά ανθεκτικό στις γρατζουνιές. Πολλά ορυκτά κρύσταλλα μετά από προσμίξεις με ανθεκτικά υλικά έχουν ιδιαίτερες ικανότητες αντοχής σε ακραίες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας.
ΚΡΥΣΤΑΛΛΑ ΡΟΛΟΓΙΩΝ ζαφειριού
Το κρύσταλλο ζαφειριού, το πιο ακριβό και ανθεκτικό, αφού είναι τρεις φορές πιο σκληρό από το ορυκτό και είκοσι φορές πιο σκληρό από το ακρυλικό. Σε ορισμένα σπορ μοντέλα τοποθετείται μια ειδική επίστρωση κατά της αντανάκλασης.

 

 
 

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΡΟΛΟΓΙΩΝ
Υπάρχουν εφτά τύποι μηχανισμών:
ΚΟΥΡΔΙΣΤΟΣ
ΚΟΥΡΔΙΣΤΟΣ
Ο κουρδιστός μηχανισμός δουλεύει με το κούρδισμα του ελατηρίου του ρολογιού. Με το κούρδισμα δίδεται κινητική δύναμη στο ρολόι το οποίο και δίνει κίνηση.
ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ - QUARTZ
ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ - QUARTZ
Ο μηχανισμός μπαταρίας ή quartz χρησιμοποιεί τον κρύσταλλο quartz (από όπου πήρε και το όνομά του) ο οποίος έχει την ιδιότητα να ταλαντεύεται ΑΚΡΙΒΩΣ όσο ένα δευτερόλεπτο. Έτσι μέσω της μπαταρίας προκαλείται η ταλάντευσή του και δίνεται η ακριβής κίνηση στο ρολόι.
KINETIC
KINETIC
Μία εφεύρεση της SEIKO βασίζεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω γεννήτριας και την αποθήκευση της σε πυκνωτή. Με αυτόν τον τρόπο επιτεύχθηκε σημαντική μείωση της ενέργειας που χρειαζόταν για την λειτουργία του ρολογιού. Ήδη από την προηγούμενη δεκαετία η SEIKO κατασκεύαζε ρολόγια που χρειαζόντουσαν αλλαγή μπαταρίας κάθε 10 χρόνια .    
SPRING DRIVE
SPRING DRIVE
Μία εφεύρεση της SEIKO βασισμένη στην τεχνολογία μηχανικών ρολογιών. Έχει ένα κύριο ελατήριο που με την κίνηση του χεριού ο ρότορας του ρολογιού περιστρέφεται και κουρδίζει το ελατήριο το οποίο δίνει κίνηση στις ρόδες, μόνο που χρησιμοποιεί ένα εξ'ολοκλήρου νέο σύστημα για το χρονισμό, που επιτυγχάνει ακρίβεια 1 δευτερολέπτου την ημέρα, χωρίς να επηρεάζεται ο ρυθμός λειτουργίας του ρολογιού λόγω των διαφορετικών θέσεών του και της βαρύτητας. Ενώ όλα τα άλλα μηχανικά ρολόγια, ακόμα και τα πιο ακριβά, έχουν ακρίβεια την ημέρα 15 με 20 δευτερόλεπτα .
ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ
ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Ο αυτόματος μηχανισμός δουλεύει με την κίνηση του χεριού. Με την κίνηση του χεριού ο ρότορας του ρολογιού περιστρέφεται και κουρδίζει το ελατήριο που δίνει κίνηση στις άλλες ρόδες.
EcoDRIVE
EcoDRIVE
Ο μηχανισμός EcoDrive δουλεύει με το φώς (τεχνητό ή φυσικό). Κάτω από το καντράν του ρολογιού, υπάρχουν κυψέλες οι οποίες συλλέγουν ακόμα και το πιο αμυδρό φως. Στη συνέχεια το φως αυτό μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια και αποθηκεύεται στον πυκνωτή του ρολογιού για να δώσει την κίνηση μέσω του quartz. Ο μηχανισμός EcoDRIVE εφευρέθηκε από την CITIZEN
ΦΟΡΤΙΣΗΣ
ΦΟΡΤΙΣΗ
Ο μηχανισμός φόρτισης χρησιμοποιείται από ρολόγια τα οποία καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια , όπως αυτά που φέρουν GPS. Το ρολόι φορτίζει με ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο μεταφέρεται στο ρολόι με μετασχηματιστή για να δώσει λειτουργία.

 

 
 

ΠΛΑΙΣΙΟ-ΚΑΣΑ ΡΟΛΟΓΙΟΥ
Είναι το εξωτερικό περίβλημα του ρολογιού, το οποίο περιέχει τον μηχανισμό, το καντράν και το κρύσταλλο. Το πιο συνηθισμένο μέταλλο κατασκευής είναι το ανοξείδωτο ατσάλι, αλλά χρησιμοποιούνται επίσης το τιτάνιο, ο χρυσός και η πλατίνα. Τα φθηνότερα ρολόγια είναι φτιαγμένα από μπρούντζο ο οποίος έχει υποστεί επίστρωση από άλλα υλικά. Ιδιαίτερα αλλεργιογόνα είναι τα ρολόγια που περιέχουν νικέλιο και συνιστάται να αποφεύγονται (Όλες οι απομιμήσεις είναι φτιαγμένες από τέτοια κράματα μετάλλων).

 

 
 

ΣΤΕΦΑΝΙ ΚΑΣΑΣ ΡΟΛΟΓΙΟΥ
Είναι ο δακτύλιος που βρίσκεται περιμετρικά της κάσας και συγκρατεί το κρύσταλλο, ο οποίος είναι συνήθως από το ίδιο υλικό με την κάσα και συχνά διακοσμείται με βίδες ή πολύτιμους λίθους (συνήθως διαμάντια). Στα περισσότερα σπορ ρολόγια το στεφάνι είναι περιστρεφόμενο προς τη μία ή και τις δύο κατευθύνσεις και αποτελεί μέρος του μηχανισμού χρονομέτρησης.

 

 
 

TOURBILLON
Ένα μεγαλοφυές απλό σύστημα, το οποίο επιτυγχάνει μεγαλύτερη ακρίβεια στην λειτουργία ενός μηχανικού ρολογιού. Το σύστημα αυτό λειτουργεί ως εξής: Όλα τα μέρη του συστήματος διαφυγής (escape wheel, pallets wheel, pallets fork, balance spring) τοποθετούνται μαζί σε ένα κινούμενο "κλουβί", το οποίο κάνει μία περιστροφή το λεπτό. Αυτό εξαλείφει κάθε διαφορά στον ρυθμό λειτουργίας του ρολογιού λόγω των διαφορετικών θέσεων του που μπορεί να πάρει το ρολόι όταν το φοράμε στο χέρι μας και της βαρύτητας, και έτσι εγγυάται την μεγαλύτερη ακρίβεια στα μηχανικά ρολόγια. Η εφεύρεση έγινε το 1801 από τον γάλλο μαθηματικό A.L.Breguet.

 

 
 

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ ΡΟΛΟΙ-ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ ΡΟΛΟΙ
Ρολόι που χρησιμοποιείται για χρονομέτρηση, Οι χρονογράφοι φέρουν στο καντράν τους επιπλέον δείκτες Ο κεντρικός δευτερολεπτοδείκτης ενός χρονογράφου μπορεί να σταματήσει και να ξεκινήσει κατά βούληση, ενώ τα λεπτά και οι ώρες καταγράφονται σε μικρά συμπληρωματικά καντράν. Περισσότερη ζήτηση έχουν οι χρονογράφοι fly-back ή split-second οι οποίοι έχουν δύο κεντρικούς δευτερολεπτοδείκτες, οι οποίοι μπορούν να χρονομετρούν διαδοχικά πολλά γεγονότα. Ώρα G.M.T. Greenwich Mean Time. Ώρα Γκρίνουιτς (GMT) είναι ένας όρος που αρχικά αναφέρεται στη μέση ώρα Γκρίνουιτς του Βασιλικού Αστεροσκοπείου, Γκρίνουιτς του Λονδίνου. Χρησιμοποιείται συνήθως στην πράξη ως παγκόσμια ώρα (UTC), όταν θεωρείται ζώνη ώρας, ιδίως από φορείς που συνδέονται με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως το BBC World Service, το Βασιλικό Ναυτικό, η Met Office και άλλοι. Το UTC είναι μια ατομική κλίμακα χρόνου που προσεγγίζει μόνο GMT με ανοχή 0,9 δευτερόλεπτα η οποία χρησιμοποιείται σε πολλούς τεχνικούς τομείς. CO-AXIAL Ομοαξονικό σύστημα διαφυγής, το οποίο εφεύρε ο Dr G. Daniels και πρώτο εισήγαγε η Omega στα ρολόγια της.

 

 
 

Water Resistant - ΑΔΙΑΒΡΟΧΟ
Η μέτρηση της ικανότητας ενός ρολογιού στο πόσο αντιστέκεται στην διείσδυση νερού ή υγρασίας. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το αδιάβροχο ενός ρολογιού δεν είναι εφ'όρου ζωής και αυτή η ζωή μεταβάλλεται όταν έχουμε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες αν το ρολόι εκτίθεται συνέχεια στον ήλιο ή σε πάγο, αν κάνουμε σκληρή εργασία π.χ. συχνά χτυπήματα και ένας ακόμα σημαντικός παράγοντα είναι ο τρόπος κατασκευής του ρολογιού: υλικό κατασκευής, πόσα κουμπιά έχει ( πολλά κουμπιά περισσότερες πιθανότητες να πάρει νερό) αν έχει βιδωτό καπάκι, κρύσταλλο από ζαφείρι, βιδωτή κορώνα κ.τ.λ.

Το αδιάβροχο ενός ρολογιού μετριέται συνήθως σε ατμόσφαιρες. Μία ατμόσφαιρα (ΑΤΜ) αντιστοιχεί σε 10 μέτρα πίεσης νερού. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα όρια αντοχής στις ανάλογες κατηγορίες αδιάβροχου:

 

 
 

Water Resistant

 
 
 

 

Λιοσίων 2 Αθήνα ΤΚ:104 38 Τηλ: 2105245076